Nákupy

Nejkvalitnější kokosový olej

Plod (ořech) kokosu, jak ho známe, roste na impozantních palmách až ve výšce 30 metrů. Palma se nazývá kokosovník ořechoplodý a v přírodě ji lze vidět v tropických krajinách na mořských pobřežích i na březích velkých řek. Listy jsou dlouhé až 6 metrů a vyrůstají z vrcholku rostliny. Květy jsou žluté a samosprašné. Historie kokosovník zmiňuje už v Indii kolem roku 1000 př. n. letopočtem. V Evropě ho lidé spatřili až v 16. století. Díky oblíbenosti a tomu, že opadané kokosové plody dokážou v dobrém stavu cestovat po vodě, do které se díky blízkosti palmy často dostanou, je palma rozšířená ve většině zemí tropického pásma. Ročně se do světa dostane několik desítek milionů tun ořechů.

starý obraz

Asi 70% bílé kokosové dužiny tvoří tuk. Ten je v tropických zemích významnou součástí potravy a díky energetické hodnotě je nenahraditelný.  Ze žlutých květů se dělá šťáva, která se dále zpracovává na cukr nebo na palmové víno. Z vláknité vrstvy se dělají pytle, rohože, motouzy.

Kokosový olej nachází v posledních letech využití i u nás. Kouřový bod kokosového oleje extra virgin má kouřový bod od 170 do 200 °C, a proto na něm lze bez problémů i smažit. Před jeho častým použitím však varují odborníci. Obsahuje totiž velké množství nasycených kyselin, které ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Je však odolný proti žluknutí, a tedy vhodný k dlouhodobému skladování.

kokosový ole

V kosmetickém průmyslu je kokosový olej surovinou s mnohostranným využitím a je oblíbený i u výrobců bylinných mastí a přírodní kosmetiky. Výborně funguje jako ochrana proti vzniku plísní na nohou. Hojí a vyživuje popraskanou kůži, vlasové zábaly prospívají poškozeným vlasům i pokožce hlavy a odstraní problém s lupy. Stejně dobře se zahojí po natření i drobné oděrky a ranky, díky antibakteriálním vlastnostem tuku. Může sloužit jako první pomoc při zarudnutí kůže od sluníčka, nebo přírodní deodorant. Do pokožky se rychle vsákne a udržuje ji vláčnou.

0